Hjemmelavet bokeh-effekt

2012-12-29 12:43:55

Hej med jer! Jeg har i løbet af min julekalender løbende fået spørgsmål fra et par venner, omkring hvordan jeg havde taget billederne fra den 2., 7. og 8. december. Jeg brugte en speciel teknik, som udnytter objektivet bokeh for derved at opnå nogle lidt sjove effekter. På grund af efterspørgsel har jeg tænkt mig at lave en lille tutorial, som viser hvordan denne effekt nemt kan opnåes! Nogen tror måske at hjerterne på billederne fra den 2. og 8. december er blevet photoshopped, men sandheden er at jeg ville være for doven til at gøre det. Billederne kommer direkte fra kameraet og har kun været en tur forbi Photoshop for at få rettet farverne. Fat dit kamera og følg guiden! Efterfølgende må du meget gerne linke til dine billeder i kommentarfeltet under indlægget!

Hvad er bokeh?

Ordet bokeh er originalt japansk og betyder noget i stil med uskarphed. Det er det slørede i man kan se i baggrunden, hvis et billede er taget med en bred blænde (F.eks F1.8). Et eksempel på et billede hvor man kan tydeligt kan se mit objektivs bokeh er fra den 13. december. Der findes mange forskellige slags bokeh og nogle af dem ser virkelig godt og blødt ud, mens andre (billigere objektiver) er deforme og nærmest brænder i ens øjne. Bokeh kan se sindsygt lækkert ud, hvis man har et objekt i forgrunden det kunne f.eks. være en pige og en relativ tæt skov hvor lyset stråler igennem træerne i baggrunden. Jeg har fået de bedste effekter når jeg har taget billeder af kraftigt lys fra en lyskæde (gerne i flere farver, for at spice ting lidt op). Nu hvor vi ved lidt om hvad bokeh er og hvordan det opnåes kan vi komme igang med projektet!

Grib dit grej

For at kunne få noget ud af denne tutorial, skal du have et objektiv med en relativ bred blænde. Mit 50mm objektiv har en blænde på 1.8 og den fungerer ganske udemærket til formålet. Her er en liste over de ting som jeg har brugt:
  • Canon 50mm F1.801
  • Skarp kniv (gerne en skalpel)
  • Tape
  • Mørkt/lettere tyk pap
  • Et skriveredskab
  • En lineal
  • En halv times tid
1) Det første vi gør, er at lave en cirkel som har samme diameter som det objektiv vi bruger. På min linse er der et filter, som jeg skruede af og brugte som reference. 02 2) Skær den optegnede cirkel ud med din kniv. 03 3) Find midten på din papcirkel (sådan ca), her bruger jeg linealen til at finde det omtrentlige center. 04 4) Tegn dit motiv i midten af cirklen, dette kan være alt fra et fly til et juletræ - Fantasien sætter grænsen og da min fantasi ikke er fantastisk tegner jeg et hjerte! 05 5) Skær din figur ud. Dette er ret svært og skal nok gøres et par gange til at starte med, da dette er det vigtigste for at din bokeh ser ordentlig ud. Jeg er ret dårlig til det og det kan ses på testbillederne til sidst. 06 6) Tape din bokeh-pap-cirkel fast på objektivet - Husk at figuren som du har skåret ud, skal vende rigtigt sådan at du på billederne ikke får omvendte hjerter. 0708

Vær kreativ!

Nu har du lært hvordan man nemt kan lave brugerdefineret bokeh. Næste skridt er at lave nogle mere kreative figurer og ellers få taget nogle gode billede hvor at bokeh'en bliver udnyttet til fulde! Jeg har lige taget nogle (knap så kreative) testskud, for at dokumentere at mit hjerte ovenover fungerer efter hensigten. test foto 1 test foto 2 Du er selvfølgelig også velkommen til at lede efter eksempler på nettet, hvor andre har brugt hjemmelavet bokeh meget bedre end mig. Det sjove er, at selvom man synes at hele objektivet er dækket til kan man stadig tage lige så gode billeder som hvis pappet ikke sad over linsen. Desuden kan man optage nogle ret crazy film med denne teknik - Du burde tjekke den her video ud: http://vimeo.com/18158884 Hvis du har fulgt guiden, må du meget gerne skrive en kommentar nedunder eventuelt med links til billeder du har taget.